Skip to content

 +358 2 2511 915      info@turuntayskaannos.fi

Reilut 30 vuotta täyskäännöksiä

Tutustuimme toisiimme yliopistossa. Taustamme olivat erilaiset, tulimme eripuolilta maata ja puhuimme suomeakin eri murteilla. Yksi asia meitä kuitenkin yhdisti, kiinnostus kääntämiseen, kieliin ja viestintään.

1980-luvun lopulla, kun opintomme olivat jo loppusuoralla, päätimme perustaa käännöstoimiston, koska halusimme työllistää itsemme. Yhtiömme nimeksi valikoitui umpisuomalainen Täyskäännös Oy, jonka eteen patentti- ja rekisterihallituksen määräyksestä lisättiin määrite Turun.

Täyskäännös erikoistui ensimmäisten asiakkaidensa myötä kodinkoneiden käyttöohjeisiin, autotarvikkeisiin ja tietokoneohjelmistoihin. Pikkuhiljaa kokemusta karttuu, asiakkaita alkaa tulla lisää ja tekstilajivalikoima kasvaa ja käännöksiä tehdään mitä erilaisimmilta aloilta ja aiheista: tutuksi tulevat muun muassa sopimukset, pöytäkirjat ja muistiot, tarjoukset ja tarjouspyynnöt, kemikaalien käyttöturvallisuustiedotteet, tilinpäätökset, lehdistötiedotteet ja yritysviestintä, henkilöstön ja johtamisen kehittäminen, verkkosivut, kyselytutkimukset, energia-ala ja etenkin tuulivoimarakentaminen sekä matkailu.

Ensisijaisina työkielinä ovat suomen lisäksi englanti, ruotsi, saksa ja ranska, ja hyvän yhteistyökumppaniverkoston ansiosta myös esim. venäjä ja viro.

 

 

Maailma muuttuu, mutta intohimo kääntämiseen säilyy

Moni asia on 30 vuoden aikana muuttunut: alkuperäisestä kuuden hengen joukostamme toiminnassa mukana on enää kaksi, mutta tilalle on saatu osaavia freelancereita ja muita yhteistyökumppaneita.

Lyijykynät, kirjoituskoneet, paperiset sanakirjat ja sanastot, faksit, lerput, korput ja modeemit ovat tehneet tilaa monipuolisille tekstinkäsittely- ja käännösmuistiohjelmille, sanakirjasovelluksille ja sähköpostille. Eikä erikoisalojen termejäkään tarvitse enää lähteä etsimään rautakaupasta, messuilta tai edes kirjastosta, sillä lähes kaikki löytyy netistä, kun vain tietää, mitä etsii ja mihin voi luottaa.

Yksi kuitenkin on ja pysyy: intohimo kääntämiseen ja halu perehtyä aina vain uusiin ja uusiin aiheisiin. 30 vuotta ja muutama loppuun hakattu näppäimistö eivät ole onnistuneet sitä himmentämään.